Sanna Kangasniemi on kirjoittanut Helsingin Sanomiin (21.11.2009) kolumnin Meillä ei lueskella. Kolumni käsittelee Kangasniemen mielipidettä lukemisesta. Kangasniemi perustelee tekstissä syytä,jonka takia hän ei enää lue kirjoja.
Kangasniemi oli kolumnin mukaan aikoinaan kovakin lukemaan kirjoja. Lukemiseen saattoi kulua paljonkin aikaa. Puolisonkin kanssa oli kuulemman luettu monena iltana vierekkäin. Kangasniemi kuitenkin päätti luopua kirjojen lukemisesta.
Sanna Kangasniemi viestittää kolumnissaan sitä, kuinka turhaa lukeminen on ja siitä ei ole muuta kuin haittaa. Hän vetoaa siihen, että kirjat vievät aikaa todella paljon, ja tämä on periaatteessa totta. Kangasniemi sanoo, että hän olisi voinut käyttää lukemiseen käytetyn ajan esim. tv:n katsomiseen. Kangasniemi varmaankin yrittää sanoa, että kirjat ovat niin pitkiä ja aikaa vieviä, että siinä ajassa pystyisi tekemään paljon muutakin. Esimerkiksi kuntoilemaan ja katsomaan tv:tä.
Kangasniemi pyrkii myös perustelemaan kirjoista luopumista sillä, että kirjahylly on ruman näköinen ja tilaa vievä kapistus. Hänen mielestään tv olisikin paljon kauniimpi ja elegantimpi olohuoneeseen. Saisi anakin katsoa tv:tä. Kangasniemen mielestä kirjoista ei pääse eroon, vaikka ne heittäisi menemään kotontansa. Ne kun sattuvat ilmestymään jopa lehtiin ja televisioon mainosten ja haastatelujen muodossa.
Kangasniemi on myös sitä mieltä, että useat kirjat ovat silkkaa roskaa, joka ei sopisi muuhun kuin paperinpainoksi. Hänen mukaansa on olemassa hyviäkin kirjoja, mutta suurin osa siitä määrästä, mitä kustantajat puskevat painosta pihalle on silkkaa roskaa. Sen lisäksi kirjallisuutta on muka niin monta lajia, että lähes joka kirjallisuuden alalla syöstään pihalle lähes julkaisu kelvotonta roskaa.
Loppu tiivistyksenä voi sanoa, että Sanna Kangasniemen mielestä kirjojen lukeminen ei ole pahasta, mutta niistä seuraavat vaikutkset ovat. Jos ei lue kirjoja, niin säästää tilaa, säästää aikaa, kunto kohenee, parisuhde paranee ja jopa talokin saa nykyaikaista ilmettä ja glamouria television paikatessa kirjahyllyn. Tämä kaikki onkin kirjoitettu sarkastisessa mielessä, sillä Kangasniemi on kirjoittanut ironista tekstiä sen takia, että hän kannustaisi ihmisiä lukemaan tv:n katsomisen sijasta.
Huomasit hyvin, että Kangasniemi kirjoittaa tekstinsä ironisesti eikä tietenkään rohkaise ihmisiä luopumaan kirjoista. Ymmärsit myös, että teksti on kolumni eli mielipidekirjoitus joten kirjoittaja ilmaisee omaa kantaansa. Tekstistä löytyi hieman kirjoitus- ja yhdyssanavirheitä ja joitakin lauseita olisi voinut yhdistää luomalla sivulauseita, jotta teksti olisi sujuvampaa luettavaa. Vastauksestasi kuitenkin löytyy oleellinen tieto. 3p :-)
VastaaPoistaKomppaan Mariaa. Olennaisen huomion tekstin ironisuudesta olisi voinut tuoda esiin jo vastauksen alkupuolella, jolloin lukija ymmärtäisi sinun ymmärtäneen...
VastaaPoista3p.